Selidba se smatra jednim od najstresnijih događaja kroz koje prolazimo u životu – i to sa dobrim razlogom: iščupavate svoj život, opraštate se od prijatelja i počinjete ispočetka na nepoznatom mestu. Može biti izazov znati kako se nositi sa stresom zbog preseljenja u novi dom.

Mnogo ljudi smo preselili u inostranstvo, a naš moto jedan je uvek isti: učiniti selidbu gotovo zabavnom! Ali takođe možete preduzeti neke svoje korake da ovo stresno iskustvo pretvorite u pozitivno. Evo nekoliko saveta za smanjenje stresa u pokretu i uspostavljanje nove zajednice.

Razmišljajte pozitivno o svojoj selidbi

To je jednostavna činjenica: vaš način razmišljanja može vam odrediti sreću. Ako na kretanje gledate kao na stresno i negativno iskustvo, verovatnije je da će biti. Ali ako ga pogledate kroz pozitivnu lupu, to može biti neverovatno produktivno i katarzično.

Preseljenje je prilika da procenite šta je važno u vašem životu i očistite stare, nepotrebne stvari. To je šansa da se preuredite i počnete iznova u novom domu. Selidba je stresna, ali ne mora da bude totalni kvar. Kada promenite način razmišljanja, možete transformisati celo iskustvo. Medjunarodna selidba ili selidba inostranstvo je veliko iskustvo i promena totalno načina života.

Istražite novi grad ili deo grada pre selidbe

Jedan od najboljih načina da se olakša prelazak u novi grad je istraživanje pre vremena. Pronađite super prodavnice i restorane da biste ih proverili. Potražite teretanu ili staze za trčanje u blizini vašeg novog doma. Da li obično pokupite kafu na putu do posla? Proverite da li postoji kafić na vašem novom putu na posao.

Iskustvo seljenja će biti mnogo manje stresno ako bez problema možete primeniti neke od svojih starih rutina. Uradite temelje pre nego što se preselite, tako da ćete se već osećati poznato kada stignete u grad.

Ostanite organizovani i smanjite stres u toku selidbe

selidbeSelidba oduzima puno vremena i energije, pa će vam organizacija biti najbolji alat za izbegavanje stresa. Rano skupite prave zalihe kako biste imali dovoljno vremena za spakovanje. Napravite listu svega što nosite sa sobom i otarasite se svega ostalog. Sve kategorizujte i označite kutije u skladu s tim. Ako unajmljujete kombi ili profesionalne agencije za selidbe, zakažite ih mnogo pre selidbe.

I zapamtite: preseljenje u novi dom nije samo bukvalno premeštanje stvari. Postoji još mnoštvo sitnica o kojima treba da brinete: poput promene adrese, otkazivanja pretplate i usluga i čišćenja doma na vreme za nove vlasnike. Ako ostanete organizovani i razmišljate unapred, osiguraćete da vaš selidba protekne bez problema.

Poslednja stvar oko koje želite da brinete prilikom selidbe je sigurnost vašeg imanja. Čak i pri jednostavnim preseljenjima, nameštaj i kutije se često oštete – rizik je čak i veći za daljinske selidbe.

Da biste izbegli oštećenja, budite posebno pažljivi i pre i tokom selidbe. Koristite odgovarajuće zalihe (poput čvrste kutije, pokretnih ćebadi i omota sa mehurićima) da zaštitite svoj posed. Pokretnog dana obavezno imajte sposobnu posadu, bilo da se radi o vašoj porodici i prijateljima ili profesionalnom timu poput agencije za selidbe Jeftine selidbe i prevoz.

Savladajte emocije u toku selidbe

Selidba je doslovno iskustvo koje vam menja život i neizbežno ćete doživeti puno različitih emocija. Postoji uzbuđenje zbog pokretanja novog poglavlja, ali i strah od nepoznatog. Takođe može biti tužno oprostiti se od komšija, kolega i prijatelja. Posebno kada su u pitanju selidbe u inostranstvo, mogu Vas savladati emocije.

Da biste smanjili težinu stresnih emocija, pokušajte da ih ne punite. Ako zadržite svoje emocije, samo ćete se osećati preplavljenim. Umesto toga, obratite se prijateljima i porodici za podršku i nagnite se prema onome što osećate. Ovo će vam pomoći da se bolje nosite sa stresom zbog selidbe.

Ovo će biti jedan od najtežih delova procesa selidbe, ali je i jedan od najvažnijih. Oproštaj je presudan za zatvaranje. To je takođe prilika da napravite konkretne planove za susret sa prijateljima i porodicom u budućnosti. Rukuje se sa komšijom

Kada stignete u novi grad, poželećete malo vremena da se predstavite komšijama i kolegama. Otkrijte postoje li klubovi kojima se možete pridružiti u zajednici ili na poslu. Što više društvenih informacija dobijete odmah, brže ćete se integrisati u svoju novu zajednicu i osećati se više kao kod kuće.

Kada stignete u svoj novi dom, bit će nereda u kutijama, namještaju i osjećajima. Trebaće vremena da se reorganizujete i udobno se upoznate na nepoznatom mestu, ali ne odlažite raspakivanje! Selidba je stresna jer ometa vašu redovnu rutinu. Što se pre raspakujete i sredite – u novom domu, poslu i zajednici – pre ćete se osećati utemeljeno i spremno da započnete sledeće poglavlje.