Za sve koji se pripremaju za selidbe u Nemačku i koji će se preseliti sa našom agencijom za selidbe, da ih upoznamo malo o Nemačkoj.

Valuta
Evro je zvanična valuta Nemačke. To ste možda znali, ali ako dolazite iz zemlje u kojoj je valuta drugačija, imajte na umu da ćete je morati zameniti za eure ili nećete moći ništa da kupite. Druga opcija je da koristite svoju debitnu ili kreditnu karticu, koja će vam tada biti naplaćena.

Jezik
Nemci pričaju nemački. Naravno, govore i druge jezike kao što je engleski, ali da biste obišli zemlju, najbolje je barem imati neke osnovne jezičke veštine. Možda ćete se namrštiti ako nemate pojma kako da pozdravite, molim vas, i hvala vam na nemačkom. Učiti ostatak je prilično teško budući da su gramatička pravila izazovna, ali u svakom gradu ili gradu u kojem živite postojat će škola jezika koja nudi kurseve nemačkog jezika.

Tamo je mirno
Život je prilično zauzet u Nemačkoj, kao i na bilo kom drugom mestu. Ali generalno, mir i tišina je gde god da krenete. Osim klubova koji će očarati tehno muzikom. Osim toga, ustanovićete da Nemci vole svoju tišinu, da je malo korupcije i da neće biti tako teško naći posao. Miran i suguran život razlog selidbe u Nemacku.

Nemci vole svoja pravila
To je stereotipno mišljenje, ali Nemci vladaju gomilu ljudi. Oni su napisali i nepisane zakone kojih se verski pridržavaju. A ako učinite nešto pogrešno, nemojte očekivati da ćete biti sklonjeni sa udice. Usudite se da pređete ulicu na crveno pješačko svjetlo i neminovno ćete dobiti prljavi pogled ili će vas neko zaustaviti i maltretirati. Zato pročitajte i informišite se o tome šta možete, a šta ne možete u svom novom domu.

Bolja prava radnika
Zaposleni su u Nemačkoj veoma cenjeni. Ako ste Amerikanac koji živi u Nemačkoj, možda ste to primetili više nego drugi. Zaposleni imaju puno organizacija koje štite svoja prava i ako se žalite, neko će to saslušati. Kao zaposleni nećete biti iskorišćeni i niste na milost zlobnog šefa.

Loša služba za korisnike
Ako živite u mestu gde preovlađuje izreka “kupac je kralj”, bićete potpuno iznenađeni u Nemačkoj. Nemci imaju lošu naviku da ne pružaju zvjezdane usluge kupcima ili barem ne na nivou na koji su navikli većina Amerikanaca ili Kanađana.

Opremanje stana
Nemajte na umu da je pronalazak mesta za život prilično težak i skup sa svim naknadama koje ćete morati da platite. Ali kad se uselite, naći ćete stan prazan. Ako ste se preselili u Nemacku na neko novo mesto i imali nekoliko ormara, kuhinju i umivaonik za kupatilo, a možda i okvir kreveta ili ormar, zaboravite na to. Većina nemačkih apartmana nema ni svetla, a kamoli druge stvari. Zato budite spremni da kupite kuhinju i drugi nameštaj kada se uselite u svoj novi dom. Jeftine stvari možete pronaći na listama lokalnih novina ili u prodavnici polovnog nameštaja.

Dobar javni prevoz
Voz i autobus su na vreme. Oni su takođe čisti. Javni prevoz se u Nemačkoj široko koristi i to je neverovatno dobro iskustvo. Ako ste govorili da vaš autobus ili voz kasne kao izgovor za nedolazak na posao, to u Nemačkoj neće biti prihvatljivo. Ovde su izuzetno cenjeni red i blagovremenost, tako da ćete se odlično provoditi koristeći javni prevoz.

Gradovi izgrađeni za bicikle
Putevi u Nemačkoj izgrađeni su za sve vrste prevoza. Oni su prijateljski za pešake i, što je najvažnije, biciklistički. Kada se preselite u novi grad, najjeftiniji način prevoza biće biciklom, tako da to možete mnogo koristiti u Nemačkoj. Skoro svi putevi imaju posebno dizajniranu traku za bicikle i bicikliste ćete videti svuda.

Prijateljska reciklaža
Narudžba u Nemačkoj ide toliko daleko da uključuje vaše smeće. Videćete posebne kante za sve vrste smeća i određeno je vreme kada morate reciklirati. Nemačka je ekološki prihvatljiva zemlja, tako da bi trebalo da nastavite sa veštinama recikliranja i naučite koji materijali idu tamo gde se selite.

Dobar obrazovni sistem
Edukacija je dobro organizovana u Nemačkoj. Kvalitetan je, i što je najvažnije, BESPLATNO je. Najverovatnije nećete morati plaćati školarinu za univerzitet, ili možda samo nekoliko stotina evra po semestru. Na primer, razlika sa nastavom u SAD je zapanjujuća. Dok u SAD-u diplomirate sa planinom duga, u Nemačkoj to možete počnite da zarađujete punu platu bez opterećenja da vraćate svoje obrazovanje.

U nedelju se sve zatvara
Ovo možda zvuči čudno, ali nije mit. Sve prodavnice su zatvorene u subotu uveče i otvaraju se do ponedeljka ujutro. Nedelja je vreme odmora (ili ispijanja) u Nemačkoj, zato to predvidite i dobro je iskoristite. Većina stranaca kada se prvi put presele u Nemačku zaboravi na ovu važnu činjenicu i možda bi u nedelju mogla da ostane bez hleba, zato obavezno pođite u prodavnicu u subotu i pokupite hranu i druge stvari koje su vam potrebne.

Puno prilika za putovanje
Nemačka je usred Evrope. A putovanje u Evropu je mnogo jeftinije nego u drugim mestima, posebno u SAD-u. Možete biti u nekoj drugoj zemlji za nekoliko sati. To vam pruža ogromne mogućnosti da putujete čak i unutar zemlje, jer je prilično velika, i van nje, takođe, da vidite različite kulture.

Dobra hrana
Ljudi odlaze u Nemačku sa očekivanjem da pojedu puno kobasica i ništa više. Nemačka ima veliki izbor namirnica, od mesa do deserta. Dobijate i veliki izbor hleba i drugih pekarskih proizvoda. Možda nećete lako naći udobnu hranu u svojoj zemlji, ali imat ćete priliku isprobati mnogo različitih jela i sastojaka koji će biti ukusni.

I naravno neverovatno pivo
Krunski dragulj Nemačke je naravno pivo. Svi to znaju i svi to očekuju. Pivo se bolje piva, a izbor je gust. Tako da ćete isprobati neverovatne arome piva i neće biti izuzetno skupo.