Istorijski, Švajcarska je poznata po svojoj neutralnosti i mirnoći. Međutim, ima pregršt kulturnih i društvenih etiketa koje trebate znati kako bi vaš boravak u zemlji bio i miran.

Selidbe Svajcarska i kantoni

Moglo bi se činiti da fraza “to zavisi od vašeg kantona” prečesto se govori u odnosu na Švajcarsku, ali to je zato što je istina. Na ovu neisključenu državu izuzetno utiču pogranični susedi, posebno Nemačka, Italija i Francuska. Ove susedne zemlje pozajmljuju Švajcarskoj koja ima četiri zvanična jezika (nemački, francuski, italijanski i romanski) i kantone koji se kulturološki razlikuju u zavisnosti od dominantnog jezika u regionu. Tako da selidbe u Svajcarsku mogu biti u neki od kantona.

Na primer, Ženeva je u švajcarskom kantonu koji govori francuski, dok je Cirih u nemačkom. Emigranti koji se presele u Ženevu imaće koristi od upoznavanja sa francuskim i opštim francuskim običajima, dok bi oni koji se sele u Cirih trebali isto učiniti sa nemačkim.

Razlike između kantona takođe se protežu i na zakone i politiku, jer Švajcarska daje puno ovlaštenja kantonalnim vladama. Bez obzira gde se selite u Švajcarskoj, trebalo bi da proverite na veb lokaciji vašeg kantona jer mandati i očekivanja mogu u velikoj meri varirati.

Tačnost Svajcaraca

Možda mislite da su Švajcarci poznati po tačnosti upravo zbog svojih satova, ali očekivanje da budu na vreme teče dublje od toga. U poslovnom svetu sastanci počinju tačno na vreme i smatra se neprofesionalnim da kasne. Čak i u društvenim angažmanima, kašnjenje se smatra nepristojnim. Kasnjenje nekoliko minuta je prihvatljivo, ali najbolje je da se pojavite pravo na vreme ili nekoliko minuta ranije kako biste izbegli bilo kakav promašaj.

Ako ste pozvani u nečiji dom, očekuje se da donese poklon za domaćicu (i mali poklon ako imaju dete). Čak i ako odete kod kuće prijatelja, uobičajeno je da donesete nešto poput boce vina, cveća ili slatkiša.

Pozdravi u Švajcarskoj su formalni i direktni. Trebali biste stisnuti nečiju ruku ili se poljubiti u obraz. Broj poljubaca, dva ili tri, zavisi od vašeg kantona. Kada se rukujete, trebalo bi da održavate i direktan kontakt očima.

Kada se obraćate nekome po imenu, koristite formalne naslove kao što su gospodin ili gospođa, ili, u zavisnosti od jezika kantona, monsieur, madame, Herr ili Frau. Ako je osoba lekar, obavezno ih uputite kao takve.

Psi su svuda dozvoljeni
Ako niste ljubitelj kućnih ljubimaca, u Švajcarskoj je ponekad neprijatno. Sasvim je prihvatljivo da ih nečiji krzneni prijatelj prati u restoran ili prodavnicu.

Lični prostor
Uprkos švajcarskoj sklonosti ka redu i blagovremenosti, kada je u pitanju postrojba ili pružanje prostora ljudima, Švajcarska se može osećati pomalo haotično. Nemojte se uznemiriti ako vas neko pritiska u javnom prevozu ili seče ispred vas u trgovini. Možda nećete dobiti ni potvrdu za prekršaj. To se u Švajcarskoj ne smatra bezobraznim, već više samo način na koji stvari funkcionišu.

Lični život nakon selidbe u Svajcarsku

Za razliku od nedostatka ličnog prostora, Švajcarci imaju tendenciju da drže ljude na emocionalnoj distanci sve dok ne prođe odgovarajuće vreme. To znači da, kada upoznajete nove ljude, ne osećate se lako ako niste odmah dobrodošli i pozvani na svako okupljanje. Isto tako, ne otvarajte se o svom ličnom životu na poslu, niti postavljajte previše ličnih pitanja svojih kolega.

Švajcarska kultura diktira postepenu izgradnju prijateljstva i bliskosti. Jednom kada se to uspostavi, nećete imati problema da se osećate dobrodošli.

Nadamo se da smo vam pomogli ako planirate selidbe u Svajcarsku, a mi smo tu vas preselimo i učinimo bar taj prvi korak lakšim.